Info titanium

Titanium

Titanium is een element dat ruim aanwezig is in de aardkorst. De naam titanium komt van het Griekse 'Titanes', wat vrij vertaald kan worden als 'zoon van de aarde'.
 
Puur titanium is wit, glansrijk en heeft een zilverachtig uiterlijk. Het is een sterk en licht metaal. Een blokje van 1 bij 1 bij 1 cm weegt slechts 4,49 gram. Titanium heeft een extreem hoog smeltpunt en kan daarom uitermate goed worden toegepast in de ruimtevaart, in de luchtvaart en in onderdelen voor raceauto's. Ook is het corrosiebestendig en niet-irriterend voor het menselijk lichaam. Mensen met een gevoelige huid kunnen zeer goed sieraden dragen van titanium. Allergie voor dit metaal komt vrijwel niet voor. Daarom wordt het ook veelvuldig gebruikt voor medische implantaten en voor het vervaardigen van hechtdraad.
 
Rond 1950 is titanium voor het eerst in commerciële hoeveelheden geproduceerd. In sieraden wordt titanium toegepast vanaf 1975. 

Titanium is een materiaal met veel beperkingen en problemen als het gaat om de bewerking ervan. Het is een hard metaal, maar door het bewerken wordt het nog harder. Uiteindelijk kan het breekbaar worden door mechanische en plastische bewerkingen. Tijdens het boren en draaien van titanium ontstaan lange taaie krullen die de werkzaamheden negatief kunnen beïnvloeden. Bovendien ontstaan er plaatselijk hoge temperaturen doordat titanium een slechte warmtegeleider is.

 Het machinaal bewerken van titanium is een vakkundig karwei. Daarnaast zal er met ouderwetse handarbeid gewerkt worden om van dit materiaal tot een exclusief sieraad te kunnen maken. De grootste problemen ontstaan bij processen waar hitte aan te pas komt. Als titanium heet wordt heeft het de neiging om bepaalde gassen te absorberen. Hierdoor ontstaat een verhard en zwart oppervlakte. Het verwijderen van deze huid kost veel tijd en energie.

Een titanium sieraad is blijvend en speciaal.

Bron: MetalArt

Het verwerken van titanium vereist voldoende ervaring, ze zijn heel lastig te verwerken en enige kracht en zeer goede tangen zijn noodzakelijk. Het materiaal is zeer hard en vergelijkbaar met r.v.s.,deze laatste laat zich met enige kracht prima buigen, terwijl titanium terugveert. Dat maakt het moeilijk om deze soms goed te kunnen sluiten. Het is dan absoluut geen aanrader voor een beginneling. Men moet houden van de kleuren van titanium, ze zijn onderling in kleur zeer variabel, geen enkele ring uit één kleur heeft dezelfde kleur. Zelfs op 1 ring kunnen meerdere kleuren zichtbaar zijn. Soms hebben deze ringen zelfs heel weinig kleur. De ene serie kan veel kleur en glans bevatten, terwijl de andere heel weinig kleur heeft en mat zijn. Ze zijn absoluut niet te vergelijken met de kleuren van de aluminium ringen, ook kunt u ze beter niet samen in combinaties gebruiken. Titanium is wel goed te combineren met zilver of r.v.s.

Indien u wilt werken met constante kleuren, neemt u dan liever geen titanium om teleurstellingen te voorkomen. Het aanschaffen van titanium is redelijk kostbaar, maar u maakt ermee wel........

EEN SIERAAD VOOR HET LEVEN.

Sorteer op
© 2008 - 2021 Jacomaro *van ring tot sieraad* | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel